0

Mexicaanse bonensoep (Vega)

Nodig voor 3-4 personen:

Spice blend voor Tex Mex Beef, 1 grote ui, 2 tenen knoflook, 3 stengels bleekselderij, 1/2 puntpaprika, 50 gram jalapeñopepers uit een potje, 425 ml bruine bonen (blik), 400 gram gezeefde tomaten (passata di pomodoro), 700 ml water, 150 gram Cheddarcheese (niet die plakjes, maar een stuk) of belegen kaas, 1 zak naturel tacochips, olie.

Ook nodig: bakpapier.

Suggestie: Serveer de soep met blokjes avocado, koriander en ‘n dot zure room.

Snipper de ui en snij de bleekselderijstengels in dunne 

schijfjes. Snij de knoflook fijn. Snij de paprikahelft in reepjes.

Doe 30 gram van de jalapeñopepers in een kom met de gezeefde tomaten en pureer met de staafmixer.  

Verhit een pan met dikke bodem. Doe de olie erin en als die heet is de ui. Roerbak even en doe de bleekselderij erbij. Tenslotte de knoflook en de paprika. Roerbak; het mag niet aanbranden, maar ‘n beetje schroeien is lekker. Doe de gepureerde tomaten-jalapeñomix erbij en het zakje Tex Mex-specerijen. Roer door en voeg de bruine bonen toe. Doe tenslotte het water erbij. Laat ‘n kleine 10 minuten zachtjes pruttelen.

Zet ondertussen de oven aan op 220 graden. Leg het bakpapier op een bakplaat. Hierop leg je vier hoopjes tacochips van elk 4-5 chips (ze gaan als ‘n soort hoedje op de soepkom, dus ongeveer de grootte van je kom). Rasp over elk hoopje wat cheddarcheese. Leg daarop weer wat tacochips. Maak af met nog wat cheddarcheese en ‘n paar schijfjes jalapeñopepers. Schuif in de oven. 

Doe de soep in een kom of maatbeker en pureer.  Verwarm de soep daarna eventueel nog even. De tacochips zijn klaar als de kaas gesmolten is. Doe de soep in de kommen en leg de tacohoedjes erop.